Články

Kniha Z Ružomberka do Korytnice

12.2.2022
Kniha Z Ružomberka do Korytnice

Nová kniha o dávno zrušené železničce do zaniklých lázní na severu Slovenska

Na přelomu ledna a února tohoto roku konečně vyšla už delší dobu očekávaná nová slovenská publikace autora Slavomíra Kontúra s názvem „Z Ružomberka do Korytnice“ a podtitulem „Dejiny miestnej železnice a kúpeľov do roku 1918“. Kniha tvoří součást ediční řady „Po stopách úzkorozchodných železníc“ a její podtitul signalizuje i chystané budoucí vydání samostatného pokračování dokumentujícího novější historii sledované úzkorozchodky (a snad i korytnických lázní) od vzniku 1. ČSR až do zániku železničky i lázní.

Kniha má formát B5, šitou vazbu, rozsah 368 stran, obsahuje 265 kvalitně reprodukovaných fotografií, množství schémat a plánů i řadu (více než 500) přímých odkazů na původní zdroje a archivní prameny, bohužel se však nepodařilo dodat i cizojazyčná resumé. Žádoucí kvalita použitého papíru (lakovaný matový 115g/m2) způsobila, že každý výtisk má hmotnost cca 1 kg.

Autor publikaci vydal v přátelské spolupráci s prešovskou firmou Fornex plus, s.r.o., a téměř veškerou práci na jejím sestavení, grafickém zpracování i přípravě podkladů pro tisk provedl sám, tedy fakticky zadarmo a jen z lásky k popisované úzkrozchodce a oblasti, kde v dětských letech vyrůstal (totiž přímo na staničce Liptovská Osada), což se významně projevilo i na výsledné velice příznivé prodejní ceně knihy.

Na Slovensku má být kniha nabízena především prostřednictvím nepříliš rozšířeného knihkupeckého řetězce Artforum, který má své „kamenné“ prodejny sice jen v Bratislavě, Pezinku, Žilině, Banské Bystrici, Rožňavě, Košicích a Prešově, ale provozuje také „internetové knihkupectví“, takže ji bude zřejmě možno zakoupit i cestou jeho zásilkové služby. Kromě toho ji má být možno zakoupit i přímo v Ružomberku, zřejmě minimálně v tamním Informačním centru (ulice A. Bernoláka č. 1), a připravuje se její prodej i v „Zákazníckych centrách Železničnej spoločnosti Slovensko“. Jako prodejní cena na Slovensku byla doporučena cena 25 EUR.

Pro prodej publikace v ČR bylo dohodnuto, že výhradním zástupcem autora pro ČR bude firma Pragomodel, která už také její prodej inzeruje mezi novinkami železniční literatury, a knihu také skutečně fyzicky nabízí ve své prodejně v Praze 1, Klimentské ulici č. 32, a to za maloobchodní cenu v českých korunách 699 Kč včetně DPH. Také Pragomodel provozuje i svoji zásilkovou službu.

Na doplnění se hodí ocitovat vyjádření, které ke svému dílu poskytl autor:
„Za seba môžem povedať, že to bolo pôsobivé dobrodružstvo, keď som obsah knihy skladal z nepreberného množstva drobných historických kamienkov. Myslím, že hodnota diela, ak to tak môžem povedať, je práve v tom. Podarilo sa mi dať dohromady aj pre mňa prekvapujúce množstvo prvotných zdrojov, ktoré som sa v rámci svojich autorských možností pokúsil spracovať do uceleného príbehu. S cieľom vytvoriť istú formu historickej pamäte a inšpirovať ňou dnešok. Nemám to bohatstvo a danosť vrátiť niektoré dôležité veci do tohto sveta (malá železnica v krásnom údolí ňou určite bola, prípadne malebné kúpele v krásnom horskom prostredí a vynikajúcou minerálnou vodou), tak som sa pokúsil ich istým spôsobom nanovo vybudovať aspoň knižne. Aj to si však pýtalo obetovať tomu nesmierne množstvo času a námahy. Neraz som si opakovane uvedomoval, ako ten život, potvora, plynie šialene rýchlo a v kontexte pandémiou poznačených udalostí často aj pochmúrne. Možno je to divné, ale vracalo ma to pred otázku zmyslu toho, čo robím, alebo robíme. Hovorím si však, že spoločne zdieľaná radosť a nádej by tu mohla byť istou odpoveďou. Lebo vzťahy. Bez nich by tu bolo prázdno. Napokon, aby som ostal pri téme, toto vnímam ako jedno z poslaní malej regionálnej železnice – prepájať a zbližovať ľudí. To bolo a je na lokálkach vo svojej podstate to najvzácnejšie a najcennejšie. Len, žiaľ, túto skutočnosť stále nedostatočne chápeme a prípadne ju pochopíme vtedy, keď lokálka zanikne. Spravidla je to však už často neskoro.“

js

Doplnění 22.3.2022

V deníku SME vyšla podrobná recenze s názvem "Po koľajniciach prichádza život".

Kniha je zároveň aktuálně pátou nejprodávanější knihou v prodejní síti Artfora.

O nás - Pohání nás SemanticScuttle a Hradlobot