Články

Zážitková jízda Slovenskem 14.7 - 17.7/2022

Pojeďte s námi na 4 denní vlakový zájezd po Slovensku. Navštívíme krásná místa, projedeme se nedotknutelnou krajinou a po unikátní železniční trase. Nebude chybět návštěva měst v zajímavých lokalitách, jako třeba Banská Štiavnica, která je v seznamu UNESCO, nebo Slovenský ráj či Východní Karpaty. A to vše jedním a vlastním vlakem, kde můžete spát! Vlak pojede po celý den, na některých místech zastavíme a na konečné stanici proběhnou zábavné aktivity, jako turistika do okolí, koncerty a další.

Akce je určena pro cestovatele, milovníky turistiky a pro železniční nadšence.

Trasa vlaku

Den 1: Olomouc - Uherské Hradiště - Veselí nad Moravou - Holíč - Kúty - Trnava - Leopoldov - Zbehy - Chynorany - Prievidza* - Nitrianské Pravno* - Horná Štubňa - Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica*

Den 2: Banská Štiavnica* - Hronská Dúbrava - Zvolen* - Lučenec - Fil'akovo - Plešivec - Vel'ká Ida - Ruskov - Kuzmice - Lastovce - Trebišov - Michalovce - Strážske - Humenné* - Medzilaborce - Lupków* (PL)

Den 3: Lupków* - Strážske - Vraňov nad Toplou* - Trebišov - Lastovce - Kuzmice - Košice* - Kysak - Margecany* - Nálepkovo - Telgárt*

Den 4: Telgárt* - Brezno* - Banská Bystrica* - Kozárovce - Zlaté Moravce - Šurany - Galanta - Nové Mesto nad Váhom - Trenčín - Vlárský průsmyk - Uherský Brod - Staré Město - Přerov – Olomouc*

*na těchto stanicích je plánováno stát více než hodinu, včetně noclehových stanicích

Místa a lokality, které navštívíme nebo je budeme vlakem projíždět

Malé Karpaty, Prievidza, Kremnické vrchy a klikatá železnice, Štiavnické vrchy, Banská Štiavnica, Zvolen, Gemerská a Muráňská planina, Humenné, Východní Karpaty, Lupków, Košice, Margecany, horské jezero v Dedinkách, Telgárt a místní unikátní železniční smyčka, Brezno, Banská Bystrica

Podrobný a předběžný program ke stažení v PDF

Souprava a (ubytovací) vagóny

Součástí vozové soupravy budou dva spací vozy. Jeden lůžkový a jeden lehátkový. V něm si během zájezdu bude možné odložit věci a kdykoliv v něm pobývat, včetně noclehu.

Dopravce, který zajistí provoz celého vlaku, v jehož čele bude dieselová lokomotiva řady 751, bude Prievidzský parostrojný spolok.

Lůžkový vůz typu WLABee - kapacita vozu je 30 lidí. Vůz obsahuje 10 kupé po třech lidech. Kupé jsou zamykací a jsou neprůhledné. Prostřední lůžko je sklopné. Hodnota kupé je 1200€ a vždycky si jej může zarezervovat jeden člověk a náklady si se svými vybranými spolunocležníky podělí. Tedy na jednu osobu to vychází na 400€. Pro větší soukromí tedy doporučujeme tento vůz.

Lehátkový vůz typu Bc - kapacita vozu je 54 lidí. Vůz obsahuje 9 kupé po šesti lidech. Kupé mají průhledné dveře a nedají se zamknout, tedy kdykoliv v průběhu dne si do něj může kdokoli přisednout. Místenku za lehátko si lze koupit jen pro sebe samotného a celé kupé lze jedním člověkem zarezervovat jen po domluvě (např. pokud by si jej chtěla zarezervovat skupina 6 kamarádů). Jedno lehátko tedy stojí 350€ a pro nocování určitě doporučujeme vzít s sebou spacák, bude se hodit.

Barový a restaurační vůz typu RBDs - v něm bude možnost si zakoupit občerstvení po celou dobu jízdy. Chybět nebude ani dobré české pivo. V tomto voze se na nachází 5 kupé, kde si bude možné sednout. Sedačky jsou kožené a tak zajistí větší pohodlí během sezení.

Velkoprostorový koncertní vůz typu RT - v něm budou probíhat veškeré akce spojené se zájezdem. Součástí toho budou koncerty, přednášky a zábavní akce. Kapacita vozu je zhruba 50-70 lidí, tedy ideální pro větší zábavy.

Co s sebou?

Sebou bude potřeba občanský průkaz nebo cestovní doklad (pas). Určitě bude vhodné nějaká hygiena - ručník, kartáček na zuby atd. Uvítáme jakékoliv hudební nástroje jako kytara, ukulele a další snadno přenosné nástroje. Do lehátkového vozu bude potřeba spacák. V noci může být chladno, tak doporučujeme na venkovní akce pro jistotu mikinu, nebude chybět ani táborácké společenské hraní.

Kontakt

Akci pořádá společnost Hanácká hratva, za pořadatele Bernat Izard. Registrace je možná na stránce: schienenstrang.com/czechoslovakia, pište na e-mail: moraviatransport@gmail.com nebo volejte na číslo +420 732 358 584.

Leták ke stažení

O nás - Pohání nás SemanticScuttle a Hradlobot