Články

Almanachy Pavel Korbel

24.8.2023 Almanachy obsahují především informace o provozu strojů jako jsou dislokace, rušení, prodej či odsun do kovošrotu. Dále jsou zde vybrané oběhy strojů, v dílech uvedených jako dodatky i ukázky provozu ve vybraných služebnách. Cílem Almanachů je zmapovat provoz uvedených řad pro zájemce o historii lokomotiv a motorových vozů, modeláře a především pro tvorbu dalších historických publikací.

Pomozte svým hlasem vybrané veřejné sbírce získat další finance

10.5.2023 Podobně jako v minulosti umožní i letos nezisková organizace Institut pro památky a kulturu, o.p.s., získat prostřednictvím projektu zaměřeného na (spolu)financování kulturního dědictví se soutěžní kategorií MÁME VYBRÁNO několika veřejným sbírkám alespoň nevelké finanční příspěvky a ve své výzvě nabízí veřejnosti možnost opět se podílet na výběru podpořených sbírek účastí na dvoukolovém hlasování v jejich soutěži.

Retro express Slovenskem 2023

4.5.2023Ve dnech 4-8.5.2023 proběhl 2. ročník akce Retro express Slovenskem. Projeli jsme stovky kilometrů po Slovensku, navštívili zajímavé tratě a zavítali také na Košickou Rušňoparádu.

Provoz kalendáře 2023

15.1.2023 Bohužel stále přetrvává výpadek našeho kolegy, který se zabývá zpracováním akcí z prostředí velké železnice. Nicméně vám pomůžeme, můžete si akce sami vyhledat v následujících odkazech na zdroje, ze kterých sami čerpáme.
Proto letos na hradle budeme uveřejňovat hlavně akce modelářské, na které jsme se vždy primárně zaměřovali a všechny ostatní akce a výstavy, které nám posíláte s žádostí o zveřejnění.

Zdroje kalendáře

0.0.2023 Akce v kalendáři jsou naplňovány na základě informací od pořadatelů a dále na základě veřejných zdrojů informací nalezených na internetu. Níže jsou uvedeny aktuální zdroje ze kterých čerpáme.

Omezení provozu kalendáře - prázdniny 2022

10.7.2022 Z důvodu aktuálních velkých zdravotních omezení zpracovatele podkladů nebude část obsahu "kalendáře" delší dobu aktualizována. Jedná se o část, která je připravována převážně na základě veřejných zdrojů. Pokud máme informace přímo od organizátorů akcí, tyto budou zapracovány do kalendáře jako doposud.

Nová kniha Poslední vlak brněnským Severem - 60 let od zániku staré Tišnovky

15.6.2022Kniha „Poslední vlak brněnským Severem – 60 let od zániku staré Tišnovky“ zaznamenává příběh staré Tišnovky, přesněji její části z brněnského hlavního nádraží přes Zábrdovice do Králova Pole. V roce 2022 uplynulo 60 let od zastavení provozu na tomto úplně posledním úseku staré Tišnovky (železnice Brno – Tišnov – Havlíčkův Brod). Ta musela v poválečných letech přenechat svou úlohu nové trati, která dnes patří k důležitým spojnicím naší železniční sítě. Zastavme se ještě u pojmu „brněnský Sever“, který obsahuje i název knihy. Je tím myšlena dnešní městská část Brno­‐sever (zahrnující i čtvrtě Zábrdovice, Husovice a Černá Pole), po jejímž území tento úsek staré Tišnovky převážně vedl.

Zážitková jízda Slovenskem 14.7 - 17.7/2022

14.2.2022Den 1: Olomouc - Uherské Hradiště - Veselí nad Moravou - Holíč - Kúty - Trnava - Leopoldov - Zbehy - Chynorany - Prievidza* - Nitrianské Pravno* - Horná Štubňa - Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica*

Kniha Z Ružomberka do Korytnice

12.2.2022Na přelomu ledna a února tohoto roku konečně vyšla už delší dobu očekávaná nová slovenská publikace autora Slavomíra Kontúra s názvem „Z Ružomberka do Korytnice“ a podtitulem „Dejiny miestnej železnice a kúpeľov do roku 1918“. Kniha tvoří součást ediční řady „Po stopách úzkorozchodných železníc“ a její podtitul signalizuje i chystané budoucí vydání samostatného pokračování dokumentujícího novější historii sledované úzkorozchodky (a snad i korytnických lázní) od vzniku 1. ČSR až do zániku železničky i lázní.

Chceteli zde uveřejnit svůj článek, napište nám na adresu: clanky@hradlo.cz.

O nás - Pohání nás SemanticScuttle a Hradlobot